Ohm. Hvem er det ?


Georg Simon Ohm (1789 - 1854)
tysk fysiker og matematiker,
og professor ved universitetet i München.

Ohm er ophavsmand til "Ohms lov".

 

Og hvad skal vi så bruge Ohm's Lov til ?

Først skal vi kende begreberne, U, I, R, P.

U betyder spænding målt i volt (V)
R betyder modstand mål i ohm (O)
I betyder strømstyrke målt i ampere(A)
P betyder Effektforbrug målt i watt (W)

Størrelsen af den elektriske modstand i en given elektrisk leder måles i den afledte SI-enhed ohm [O] svarende til [V/A] volt divideret med ampere. Den elektriske modstand måles ved jævnstrøm.
Impedans er den elektriske modstand som et elektronisk komponent eller transducer frembyder over for vekselstrøm. Impedans måles i ohm.

 


Omsat til bilstereo brug

En forstærker er designet, til at levere den maksimale effekt i en bestemt belastning. Hvis man belaster forstærkeren hårdere end den er bygget til, risikere man at den brænder af - og at garantien ikke dækker. Når du sætter din subwoofer til din forstærker, er det vigtigt at du gør det rigtigt, så du undgår at ødelægge forstærkeren.

Når man brokobler to kanaler på en forstærker, bruger man + fra den ene kanal og - fra den anden kanal (læs manualen, for at se hvordan du gør med DIN forstærker). Hvis du sætter en 4 ohm bas på en forstærker der er brokoblet, tror hver kanal at den bliver belastet dobbelt så hårdt. Altså vil hver kanal på en brokoblet forstærken tro, at den kører i 2 ohm hvis du sætter en 4 ohm enhed til.

Hvis der på en forstærker står at den er stabil i 2 ohm, er det altid - hvis ikke andet er tydeligt nævnt - hver enkelt kanal, og ikke den belastning, den kan tåle brokoblet !

For at gøre en lang historie kort, kan man sige at når du brokobler 2 kanaler, så kan du kun belaste dem halvt så hårdt, som hvis du kører dem enkeltvis.

Det er også derfor man ved en brokobling får mere effekt, end kun
effekten af de 2 kanaler lagt sammen i samme impedans - effekten i
4 ohm brokoblet er det samme, som effekten på hver kanal i 2 ohm lagt sammen.

Hvis du sætter en 4 ohm subwoofer på en brokoblet forstærker, får du ikke kun 4 ohm effekten fra hver kanal, men 2 ohm effekten fra hver kanal, fordi forstærkeren "tror" hver kanal bliver belastet dobbelt så hårdt som den faktiske impedans du belaster den med

Hvis du har flere subwoofere, skal du først regne den samlede impedans ud, inden du tilslutter dem din forstærker.
Det er vigtigt, at du ikke kommer under den anbefalde impedans, da du risikerer at ødelægge forstærkeren - og der er ingen garanti som dækker, hvis man overbelaster forstærkeren.

Hvis du har én bass med 2x2 ohm spoler, kan du ende i 4 ohm (fig.1) eller 1 ohm (fig.2), er din bass derimod med 2x4 ohm spoler kan du ende i 8 ohm (fig.1) eller i 2 ohm (fig.2).

Hvis du har 2 basser med 2x2 ohm spoler, kan du ende i 2 Ohm (fig.3) eller 0.5 ohm (fig.4) hvis du bruger begge spoler. Hvis din forstærker er stabil i 4 ohm, skal du vælge 8 ohm løsningen. Eller du kan vælge at sætte en bas - med spolerne i serie til 4 ohm - på hver kanal. Belastningen forstærkeren ser, vil være dem samme i 4 ohm stereo, som i 8 ohm brokoblet.
Læs mere på www.autohifi.dk under monteringshjælp.

Under Subwoofere, finder du vores udvalg af subwoofere.
Nogle er 4 ohm, andre 2x4 ohm, og nogle er med 2x2 ohm svingspole.

De forstærkere du har set på de foregående sider, har forskellige
opgivelser for, hvor langt ned i impedans du kan belaste dem.
Når du kobler din subwoofer(e) til din forstærker, er det vigtigt at du ved hvor langt ned i impedans forstærkeren er stabil.


Fig 1

Fig 3

Fig 2

Fig 4
© Copyright 2007 Dansk Auto Hi-Fi A/S